
Strax söder om Stockholm ligger en gård som odlar något många av oss sällan tänker på verkligt goda grönsaker. Karshamra Mat och Trädgård är en ekologisk odling där färska tomater, sallat och rotfrukter växer på samma mark där medeltidsbönder en gång arbetade. För dig som älskar trädgård, bra mat och att veta var maten kommer ifrån är det här ett måste att besöka.
Från medeltidsgård till moderna odlingar
Karshamra-gården har stått på samma plats i över 700 år. Under medeltiden var de här ett jordbruk. I dag är det något helt annat men på ett sätt som hedrar förfädernas arbete.
År 2013 började Mauritz och Agnes Larsson Stormgaard sitt projekt här. Mauritz kommer från restaurangbranschen och Agnes är utbildad trädgårdsmästare (hon kan växa nästan vad som helst, tror jag). Tillsammans har de en vision: att visa att man kan odla grönsaker på ett sätt som är bra för jorden, bra för smaken och bra för alla som äter dem. De började litet. I dag är Karshamra Mat och Trädgård ett känt besöksmål för stockholmare som bryr sig om god mat.
Själv plocka och abonnemang friska grönsaker direkt från jorden
Det finns flera sätt att få tag i Karshamras grönsaker. Det enklaste är att abonnera på en matkassa. Under skördesäsongen levererar gården upp till åtta ton grönsaker till privatpersoner. Du får precis vad som växer just då inte konstiga tomater från ett drivhus långt bort.
Du kan också åka dit själv och plocka. Under sommaren kan du gå mellan odlingsraderna och plocka färska blommor och grönsaker direkt från marken. Det är en helt annan upplevelse än att handla på grönsaksavdelningen. Barnen älskar det, verkligen. Gården är öppen för besök på bestämda tider, så kolla in deras hemsida innan du åker dit.
Matlagning och kurser bland växterna
Karshamra är inte bara en odling. Det är också en matskola. De arrangerar matlagningsevent där du lär dig att laga mat av de grönsaker som växer runt omkring. Mauritz använder sin restaurangerfarenhet för att visa hur du gör en enkel rätt blir något fantastiskt.
Företaget planerar också ett nytt restaurangkök mitt bland odlingsfälten. Tänk dig att sitta och äta en rätt gjord på grönsaker som plockades för en timme sedan (det låter nästan för bra för att vara sant). Det är inte bara mat det är en upplevelse. Kurserna handlar inte bara om recept. Du lär dig också om hållbar mat, var ingredienserna kommer ifrån och varför de spelar roll.
Odlingarna och smakens hemlighet
Varför smakar Karshamras tomater annorlunda än en vanlig affärstomte? Det beror på hur de odlas. Mauritz och Agnes tror att en grönsakens smak, textur och näringsvärde beror på hur odlaren tar hand om den.
De använder ekologiska metoder. Ingen konstgödning. Ingen gift. I stället fokuserar de på att bygga god jord. En frisk jord ger friska växter. Friska växter får bättre smak. Det är enkelt men kräver kunskap och tålamod.
Om du odlar själv kan du stjäla några knep från Karshamra. Investera i kompost. Låt växterna få tid att växa. Plocka när de är mogna inte innan. Små grejer, men de gör skillnad.
Besök Karshamra Mat och Trädgård en vacker sommardag. Plocka dina egna grönsaker. Strosa runt bland odlingsfälten. Eller beställ en matkassa och få årets bästa tomater hem i brevlådan. Du stödjer samtidigt ett litet företag som bryr sig om både mat och miljö. Det är väl värt besväret att åka några mil söder om Stockholm för att få uppleva de här.