Aktuellt i trädgården just nu - Inspirationssida


 

Varför skall vi mata våra fåglar i trädgården?                                                                                                            2 feb 2016


multiholk

Wildlife Gardens Multiholk  "Torp" och "Villa"  en kombinerad holk och foderbord allt efter säsong. Helt i trä och miljövänlig färg!


Skälet till varför vi vill mata fåglar under vintern är säkert olika beroende på vem man frågar och myterna runt detta är flera, men här har jag samlat lite fakta runt fågelmatning som kan vara bra att känna till.


 Vad gör fågeln för nytta?

Med fåglar i trädgården så har du både underhållning, glädje och värdefull hjälp.

 Tidigt i mars eller i snösmältningens tid så börjar fåglarna genom sin vackra sång berätta för oss att våren nu är nära. Fågelsången i sig är fåglarnas parningssång, så nu gäller det att hitta och locka till sig en partner.

 Då är det bra om det finns fågelholkar i trädgården som kan bjuda någon mes eller flugsnappare att flytta in och bilda familj och här kommer nästa underhållning som fåglarna bjuder på.

 Att under ett antal veckor få följa de nyblivna föräldrarnas flit och slit för att ge sina hungriga ungar all den mat de behöver är spännande och roligt. Man går liksom själv i väntans tider!

 Det är nu som de små fåglarna gör sin ”Pay Off” Varenda buske, träd, växt, gräsmatta, ja hela din trädgård och omgivning scannas av efter insekter i jakt på föda och det är roligt att stå där under holken och lyssna på de alltid lika hungriga och pipande små fågelungarna.

 Visste du att en flugsnappare kan fånga upp till 3000 insekter på en dag och att ett blåmespar fångar ca 70000 insekter på en säsong.

 Så visst jobbar de får den omsorg du har visat dem!

 

Vad måste du då göra för att få denna hjälp och underhållning?

 Tänk på trädgården ur fågelns perspektiv, fågeln behöver buskage och träd där den kan söka skydd och gömma sig. Där får gärna finnas träd och buskar med bär och frukter som ger dem mat under höst och vinter helst skall det även finnas ett fågelbad eller damm. Fåglar behöver vatten och älskar att bada.

 I villaområde är det ofta av naturliga skäl bostadsbrist så sätt upp holkar så du får dem att häcka i din trädgård, du kan t.ex sätta upp holkar på husväggen eller på pergolan om du inte har lämpliga träd på tomten och bäst är det om det finns något buskage intill så fågeln kan spana av läget innan hon flyger in i holken och avslöjar var hon har sina ungar.

 Fågelbord uppskattas och då speciellt under vintern när det är svårare att komma åt naturlig föda. Då äter de gärna fågelfrö och nötter som du bjuder på, talgbollen är ett utmärkt inslag med sitt fett och inblandning av olika fröer. Har du ett öppet fågelbord kan du lägga ut äpplen, bröd, fett och andra lämpliga matrester. Och tänk på att även under vintern är det viktigt med vatten.

 

Myter runt fågelmatning

 Många är rädda för att mata fåglar för de tror att de ska göra fel. Men det är väldigt svårt att göra det. Fåglarna vet själva vad de kan äta och det de inte gillar lämnar de, så enkelt är det.

Det är bara att fundera på vad skulle hända om det inte fanns ett foderbord där människan valt ut maten så att fåglarna var tvungna att själva bestämma vad de skulle äta. Troligtvis skulle de själva veta vad som var bra för dem eller inte.

Har man en egen tomt så kan man sortera ut det mesta och ge till fåglarna, kan du själv äta det så kan fåglarna också göra det om den nu tycker om det du lagt ut. T ex rester av kokt ris. Att risgryn eller andra gryn skulle svälla ytterligare och spränga fåglarna är en myt. Inte ens okokt ris är något problem.

Har man t.ex ett gammalt skrov från en kokt höna kan man lägga ut det åt talgoxar och mesar som gärna hackar loss kött och fettrester. Och fläsksvålen som skärs bort tillsammans med det feta är utmärkt mat för mesar och en del andra fåglar. Om du någon gång lägger ut mat med salt i så är det ingen fara har du inte någon gång sett fåglar sitta på vägarna och picka i sig salt när saltbilen har passerat?

Att vi måste fortsätta mata i full skala under hela vintern om vi en gång börjat är också en myt.

Tar maten slut i en trädgård flyger de till nästa. Egentligen är det bara när det är riktigt kärvt på vintern som fåglarna behöver hjälp med extra föda. Men visst kan man lägga ut mat under hela vintern för sitt eget nöjes skull.

Men att vi hjälper våra fåglar har bidragit att till att vi har större fågelbestånd av många arter i Sverige än om vi inte gjort det.

Talgbollsmatare

Wildlife Gardens talgbollsmatare stjärna, en vacker fågelmatare för talgbollar som med en handblåst värmeljushållare blir en mysig ljuslykta! 

  


 

Rådjuret, skogens gourmè!                                                                                                                                       5 jan 2016


 

Rådjuret ett av skogens vackraste och mest bedårande djur.........i skogen!

Men i trädgården hör hon inte hemma, åtminstone inte i min!

Efter att i årtal försökt anpassa trädgårdens växtval efter vad rådjuret INTE gillar så har jag gett upp för deras meny verkar anpassas efter säsongens råvaror och för vad som för tillfället är spädast och därmed läckrast enligt rådjurets egen kosttallrik.

Det börjar med krokus och fortsätter med tulpaner och späda skott på trädgårdens urval av buskar, rosornas delikata skott och blomknoppar stryker fort med och gärna en och annan lite äldre gren som inte är allt för seg och stabbig för de extra grova fibrers skull (bra för trög mage).

Kalaset fortsätter sedan med säsongens tidiga jordgubbar och där lurar de t.o.m trädgårdens övriga snyltgäster som mördarsnigeln och staren som får nöja sig med det som blir kvar av bär.

Därefter står grönsakslandet på menyn med lite blomsterknoppar och späda skott som mellanmål!

Sist i näringskedjan står tydligen trädgårdsmästaren själv.

MEN NU ÄR DET SLUT! För jag tror att jag har hittat den SLUTLIGA LÖSNINGEN!

 

ALLOX...ALLOX Rådjursstängsel.

Höjder, 1,5 m eller 2,0 m.

Priset för 20 m x 1,5 m är 450 kr inklusive moms.


Stängsel runt trädgården låter kanske brutalt och instängt men detta stängsel som nu finns ca 15 m från vår terass går knappt att upptäcka om man inte anstränger sig för att se det.

I ärlighetens namn skall jag tillägga att vi har ett smalt skogsområde utanför vår tomt som hjälper till att förvilla bort det också men det är väldigt diskret.

 

allox1

Nätet när det var nyuppsatt i höstas


allox2_850

Bild tagen från terassen och nätet är så gott som osynligt mot vegetationen


allox3_850

Bild tagen från terassen men den 4 jan 2016 och här syns nätet något mer men ändå diskret.


allox4_850

Denna bild är tagen på närmare håll.

Nätet är lätt att sätta upp och hittills har jag inte sett ett enda djur innanför stängslet. Jag ser fram emot en fantastisk rådjursfri odlingssäsong 2016 och planterade t.o.m tulpaner i höstas.

 Låt inte fallfrukten ligga kvar under trädet!                                                                                                          14 okt 2015


 

Massor av äpple ruttnar bort i de svenska trädgårdarna eftersom man inte plockar upp frukten.

Fallfrukten som får ligga kvar på marken under trädet är inte bara ett slöseri utan dessutom så är risken stor att de sprider sjukdommar.

Många svampsjukdommar som finns på fruktträd typ fruktmögel och skorv trivs i fallfrukten.

Så varför inte göra något trevligt av all frukt som annars bara slängs eller hamnar på komposten?

ÄPPLEMUST det vattnas i munnen bara jag tänker på äkta äpplemust helt utan tillsatser och producerad av svenska äpplen. Ta reda på närmaste musteri i din närhet och lämna in din frukt där. Reglerna kan variera lite men när man lämnar in äpple så får man för det mesta bara betala för mustningen . Det går ca 2 kg äpple till 1 liter must.

FÅ BETALT de flesta musterier köper gärna in dina äpple för runt 3:- kg, så ring upp och hör vad som gäller! Sveriges Musterier

GE BORT din frukt. organisationen ÄKTA VARA har på sin hemsida en fruktförmedling där man kan annonsera om man har frukt som man inte själv kan eller orkar ta hand om.

PLOCKA upp all fallfrukt kan kännas jobbigt allra helst om man är lite stel eller har problem med ryggen. Men som tur är så finns det redskap till det mesta som gör livet lite enklare.


Äppleplockaren med öppningsbågen på korgen

äpplelockaren

 

 

Här visar jag hur effektiv äppelplockaren är.

Plockar äpplen bland löv!

 Dela filmen till alla som uppskattar ett enklare sätt att plocka fallfrukt!

Köp den här på på utetid.se

 


         JAS...juli, augusti och september är de bästa beskärnings månaderna! 

Varför är det så?

Förr så talade man alltid om vinter och vårvinter beskärning, det var nog för att trädgårdsmästarna och fruktodlarna hade minst att göra då så det passade bra att beskära sina träd och buskar då.

Men det har visat sig att de flesta träd och buskar mår bäst av sensommar / höst beskärning. Det är som med oss själva, när vi är vid god vigör och starka så läker vi bäst och så är det även i växtriket.

Växter som blöder (savrinning) bör alltid bekäras på sensommar / höst, gör man detta på vårvintern så är det stor risk för att de förblöder när saven börjar stiga i dem tidigt på vårkanten.

Träd och buskar som blöder.

 • Björk
 • Kastanj
 • Rönn
 • Näsduksträd
 • Körsbär
 • Plommon
 • Hägg
 • Vindruva
 • Kornell
 • Magnolia

Klängväxter

 • Klätterhortensia
 • Pipranka
 • Prydnadsvin
 • kamelontbuske
 • Vinranka

Vad skall du ha för verktyg?

Grensax såg och sekatör är de verktyg som behövs och välj verktyg av bra kvalité. Sköter du dessa så har du dem livet ut!

Länk till mina Beskärningsverktyg!

 bosse 

 Utetid.se/ Bosse

Mobil 0708475345          Kontakta mig