Trädgårdsbelysningens termer och tekniska förklaringar

frontbild_led_termer.

 

Ljuskällan

Består vanligen av en glödlampa, halogenlampa eller ledlampa. I äldre armaturer sitter det ofta en utbytbar lampa, men idag med ledteknik så är det vanligare med fast ljuskälla där det inte går att byta ljuskällan men å andra sidan så håller dagens ledlampor ca 30000 – 40000 timmar.

 

Effekt

Visar hur mycket energi en lampa förbrukar per timme vilket anges som watt. Ledlampan är den mest energisnåla ljuskälla vi har för trädgårdsbelysning. En 10W ledlampa ger lika mycket ljus som en 60W glödlampa och blir inte på långa vägar så varm som glödlampan. Vilket är viktigt både för hållbarheten på lampan och växterna som kommer nära armaturen

 

Ljusflöde

Ljusflöde anges i lumen och är ett mått på den totala mängden energi som som omvandlas till ljus. Lumen beskriver hur starkt lampan lyser, på tidigare glödlampor användes effekten watt som mått ljusstyrkan.

 

Spridningsvinkel

Spridningsvinkel är vinkelområdet där ljusstyrkan skall vara minst 50% av maxvärdet. Detta är mest intressant på armaturer som används som spottar där du vill veta hur stor yta som blir belyst men är också viktig för att beräkna hur många spottar som behövs för att få en jämn belysning på en stor vägg.

Spridningsvinkeln anges i grader där t.e.x 10 grader ger en smal ljuskägla medan 60 grader ger en bredare ljuskägla.

En låg spridningsvinkel är t.e.x viktig när du skall belysa ett högt träd där en spridningsvinkel på ca 15° lätt når toppen på ca 20m höga träd, medan ett lägre träd där hela kronan skall belysas behöver högre spridningsvinkel.

 

Färgtemperatur

Vilken färg ljuset har bestäms av färgtemperaturen och det mäts i kelvin från varmrött till kallt blått ljus. Stearinljusets låga har en ljustemperatur på 1500K, den vanliga glödlampan 2700K och kallt blått ljus upp till 10000K.

Generellt kan man beskriva ljuset som varmt vitt, neutralt vitt och kallt vitt till nästan blått vitt.

 

  • Under 3300 varmt rött till varmt vitt ljus.

     

  • 3300K till 5300K Neutralt vitt till kallt vitt ljus.

     

  • 5300K till 10000K Kallt vitt till kallt blått ljus.

 

Färgtemperaturen är viktig för att få fram den effekt som man tänkt sig.

 

Ett varmt vitt ljus ger mer dämpad och mysig stämning nära dig och ett ljus med ännu lägre färgtemperatur kan fungera för att t.e.x markera gränser eller som vägvisare till lusthuset längst bort i trädgården.

 

Ett neutralt vitt ljus bör man använda för att lysa upp omgivningen där man behöver se vart man går t.e.x gångvägar, garageuppfart och trappor, där säkerheten är viktig

 

Det kalla ljuset är perfekt för att få in lite spänning och kontrast i sin ljussättning. Med det kalla vita ljuset lyfter du fram detaljer i trädgården och går du ännu högre i färgtemperaturen så kan du experimentera med att få fram nya effekter där det samarbetar med växternas färger

 

Pollare och Markbelysning trädgårdens vägvisare

Dessa armaturer är i regel rundstrålande med en belysningsradie på 360° och belyser växter och mark i sin närmaste omgivning.

Lämpar sig för belysning vid gångar, uppfarter i rabatter och över låga växter. Viktigt här är att armaturen ger ett varmt mjukt sken, den skall vägleda....inte lysa upp!

 

Spottar

Trädgårdsbelysningens mest använda armatur placeras med markspett direkt på marken eller skruvas fast på vägg, stolpe eller trädäck, kan även fästas med hjälp av en specialhållare för hängränna.

En armatur för belysning av träd, buskar, fasader och speciella objekt i din trädgård som du vill belysa.

 

Decklights

Infällda som kantbelysning på trädäcket, trappsteg och bryggor ger den både säkerhet och stämningsfull belysning passar även som infälld belysning på fasad och staket.

Det finns i huvudsak två varianter av denna typ av armatur, den som endast lyser rätt upp och den variant som lyser åt sidorna.

 

In-Ground Armatur

Kraftfull armatur för infällning i mark, plattläggning och på gräsmatta för belysning av träd, och nerfälld i gräsmattan utgör den inget hinder för gräsklipparen.

 

Ljusautomatik

Med ljusautomatik behöver du inte ständigt justera din trädgårdsbelysning efter ändrade ljusförhållande under vår och höst.

 

Transformatorer

Alla 12 volts system behöver en transformator som omvandlar vägguttagets 220 volt till plugg and play systemens 12 volt

Storleken på transformatorn måste minst motsvara armaturernas totala antal watt i din anläggning. För maximal livslängd bör du inte utnyttja mer än max 80 % av transformatorns watt tal. Det vill säga en 60 watts transformator bör inte driva fler armaturer än vars lampor tillsammans motsvarar ca 48 watt.

 

CE och RoHS godkänd

CE och RoHS märkning är EU-direktiv som betyder att armaturerna uppfyller de direktiv som är lagstadgade i Europa. Direktiven säkerställer kvalite och säkerhet och har tagits fram för att skydda människor och miljö.

Ett av de större områden som har påverkats av RoHS är lödning av elektronikLödtenn innehöll tidigare bly för att få en lägre smältpunkt. Traditionellt lödtenn består av cirka 60 % tenn och 40 % bly, med en smälttemperatur på 183–188 °C. I lödtenn som uppfyller RoHS-direktiven har andelen tenn ökat till cirka 96,5 %. Övriga ämnen är silver, 3 %, och koppar, 0,5 %. Avsaknaden av bly har medfört att smälttemperaturen har ökat till 217 °C, vilket har orsakat vissa problem för elektroniktillverkare vid lödning.


IP klassning

All elektronik måste IP klassas för att ange skyddet mot damm och vatten

IP klassningen består av två siffror där den första siffran anger skydet för damm och där den andra siffran anger skyddet mot vatten (Ju högre siffra  desstu bättre skydd)

Första siffran: (damm)
0 Inget skydd. 
1 Skyddad mot föremål större än 50 mm. 
2 Skyddad mot föremål större än 12 mm. 
3 Skyddad mot föremål större än 2,5 mm. 
4 Skyddad mot föremål större än 1 mm. 
5 Dammskyddad 
6 Dammtät 

Andra siffran: (vatten)
0 Inget skydd 
1 Skyddad mot droppand vatten 
2 Skyddad mot droppande vatten. Apparaten får ej luta mer än max 15° från normalvinkeln. 
3 Skyddad mot strilande vatten. Max vinkel 60°. 
4 Skyddad mot strilande vatten från alla vinklar. 
5 Skyddad mot spolande vatten från munstycke från alla vinklar.
6 Skyddad mot kraftig överspolning av vatten (munstycke, sjö o.s.v.) 
7 Kan nedsänkas tillfälligt i vatten utan att ta skada. 
8 Lämpad för långvarig nedsänkning i vatten.

Så t.e.x IP65 Armaturen är dammtät och skyddad mot spolande vatten från munstycke och från alla vinklar


Tillbaka till föregående sida