Hur kan trädgårdsbelysning påverka säkerheten

Tjuvar och andra oärliga personer sägs ju ofta vara ljusskygga personer och det är ju självklart att dessa personer inte trivs i en upplyst trädgård, så en välplacerad trädgårdsbelysning kan i många fall avskräcka från att göra inbrott.

Men även säkerheten för dig själv och dina gäster som besöker dig efter att det blivit mörkt har glädje av en genomtänkt belysning längs mörka trädgårdsgångar, garageuppfarter och entréer.

Skulle du kunna förlåta dig själv om svärmor eller någon annan älskad person skulle snubbla på vägen fram till din entrédörr för att korgen med ogräs fortfarande stod där i mörkret.

Hur är det med din garageuppfart, bilvägar, gångvägar och trappor. Här är det faktiskt bra att se var man kör eller sätter fötterna.

Pollare och rundstrålande armaturer som lyser upp marken under sig är den typ av armaturer som är framtagna för detta, men även decklights som är infällda i mark, kantsten eller mur kan även fungera bra.

Sen är det precis som med billarm, finns det tio jämförbara bilar längs en gata och nio har larm så är det ingen av dessa nio som biltjuven väljer i första hand. Hus som har belysning i trädgården står inte först på tjuvens lista om det är mörkare hos grannen.

Tillbaka

 


Vad är det egentligen man skall belysa?

 

Uteplatsen/terassen

Ett vanligt belysningsprojekt är tex att skapa lite soft belysning på uteplatsen där du skall tillbringar alla svenska sommarkvällar, med eller utan filt.

Några fint upplysa blomsterkrukor skänker sommarkänsla.

En spottlight som ger ljus över grillen just när biff eller korv ligger på grillgallret kan vara klokt så att du inte akut behöver ringa pizzerian när biffen eller korven är svart p.g.a sot och inte för att du trodde det var mörkt.

Ett antal decklights visar var terassen slutar och börjar när ögonen börjar bli påverkade av vinet och kanske någon rundlysande lampa på fasaden som diskret ger ett släpljus för att markera var terassen slutar på fasadsidan men samtidigt ger ett svagt varmt ljus.

Men försök att få den där mysiga atmosfären som du kommer ihåg från favoritrestaurangen i Spanien.

Vill du ha en riktigt upplyst uteplats så rekommenderar jag dig att köpa lysrör istället.

Tillbaka

Växter

Växter är tacksamt att ljussätta både i kruka och rabatt, blommornas färger och bladens former står ut på ett mer framträdande sätt i belysning.

Belyser du t.e.x en skir bladväxt eller ett grönt gräs som står intill en vägg så kan du även få en vacker siluett av växten på väggen.

Ett växtparti med ett färgtema, grästema, arttema eller något annat tema är trevliga belysningsprojekt.

Tillbaka

 

Träd

Träd är tacksamma objekt att ljussätta, allt ifrån fruktträdet till tallen. Men tänk på att resultatet blir bäst om hela kronan blir belyst, det är t.e.x bättre att sätta två svagare armaturer närmare trädet än en stark lampa som fångar in det på långt håll.

Tillbaka

 

Trädgårdskonst

Har du någon form av trädgårdskonst så är det trevligt att sätta belysning på detta.

Tillbaka

 

Vatten/fontän

Vatten av något slag blir väldigt effektfullt vare sig det är rinnande eller spegelblankt.

Men det måste jag ju säga att den allra vackraste belysningen är en spegelblank vattenyta där månen får belysa och spegla sig i den men då gäller det verkligen att man är sparsam med sin elektriska ljussättning.

Tänk på att vara lite återhållsam med att brassa på med för många och för starka lampor, det är inte en fotbollsarena som skall ljussättas.

TillbakaNär du placerar ut dina lampor så bör du tänka på att det bara är din trädgård som skall belysas och inte grannens vardagsrum eller trädgård för då kan du få problem med grannsämjan, detsamma gäller för dig själv du skall inte bländas av din belysningen för då missar du ju hela poängen med belysningen.