Fågelholkar och fågelmatare

Hjälp fåglarna med bostad!

 Sätter du upp fågelholkar så gör du både fåglarna och dig själv en tjänst. Fåglarna hittar en holk att lägga sina ägg i och den tackar dig genom att fånga så många insekter den bara kan under tiden som den matar sina ungar.

 Visste du att en blåmes matar sina ungar med tusentals skadeinsekter under sommaren, forskare uppger att en blåmesunge kan äta ca 10 000 insekter och larver under tiden den matas i boet.

 Fågelföräldrarna scannar din trädgård på så mycket skadeinsekter och larver som de bara kan hitta på dina blommor och buskar och träd. Så du får mångfalt igen när du sätter upp holkar och matar dina fåglar som du har i din trädgård och omgivning

Att dessutom följa föräldraparets förberedelser och samspel för att föda upp sina ungar är roligt för både barn och vuxna, det är faktiskt en period av väntan på tillökning som är både rolig och spännande.

 Höst och vinter är den bästa tiden att sätta upp fågelholkar. Då hinner holken dra till sig en lukt av väder och vind och omgivning och chansen att någon flyttar in första sommaren är större.

 Vilka krav har då fåglarna på sin nya fågelholk och plats.

Holken skall så klart vara vara vind och vattentät, är den djup så är det bra om det finns skåror på insidan under utgångshålet som fågelungarna kan klättra på.

Holken behöver inte vara kemiskt ren, se bara till så att det inte är för högt med bomaterial och att det är torrt och fint. Fåglarna bygger allra helst i naturliga håligheter i äldre och murkna träd i skogen och där är det ingen som skurar boet.

Viktigt är också att den är hel så att det inte händer en olycka under häckningsperioden.

 Platsen där holkarna ska sättas upp bör vara i närheten av några buskar eller träd där föräldrarna kan stanna till för att se att det är fritt att flyga fram till holken eller vänta på att den andra föräldern är klar och flyger ut.

Sätt helst upp holkarna så att den har baksidan åt det håll där det oftast regnar och blåser från då blir det bäst klimat i holken, tänk också på att inte sätta den så att den är exponerad för sol under hela dagen utan befinner sig i skugga tidvis. Riktigt varma dagar kan den annars bli för varm.

 Du kan sätta upp din holk i ett träd eller mot husfasaden, en stolpe på ett par meter över marken fungerar också. Tänk på att träd blir grövre för vart år så sätter du den på en trädstam så är det bästa sättet att använda plastklädd spaljetråd runt stammen som skarvas ihop med en spiralfjäder på baksidan av stammen, då kan fjädern ge efter så att inte spaljetråden går av. Sätt den gärna så att du ser den och kan köra bort eventuella katter eller skator och hackspettar som gärna sätter i sig en och annan fågelunge.

 

Mata fåglarna under vintern!

 Ett sätt att få fåglarna att känna sig hemma i din omgivning och gärna stanna där är att se till så att de klarar vinter med hjälp av utfodring.

För detta så finns det olika typer av frömatare, fågelbord och talgbollsmatare. Precis som med fågelholken så bör det finnas buskar och träd intill så att de lätt kan hitta ett skydd att fly till om de blir skrämda.

Foderbordet bör vara utformat så att det skyddar fågelfröna från att bli blöta och gärna göra det svårt för större fåglar att snabbt tömma det på frö eller angripa ätande småfåglar. Hänger du upp talgbollar i nät så bör du se till så att ingen fågel fastnar i nätet med sina klor då talgbollen börjar bli liten.

Solrosfrön, pumpafrön är väldigt näringsrika men även fröpåsar som innehåller blandningar av olika fröer är utmärkta då olika arter har olika behov och favoritfrö.

11 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista 

11 artiklar

Minskande ordning
per sida

Rutnät  Lista